iAPL - självklart hjälper vi till!

Under gymnasiet genomför ALLA elever på yrkesprogrammen (som t ex Bygg- och anläggningsprogrammet) minst 15 veckor praktik. På gymnasiet kallas denna praktik för APL och står för arbetsplatsförlagd lärande.

För många ungdomar är detta första kontakten med framtida yrkesliv. Därför är det oerhört viktigt att denna kontakt blir så bra som möjligt så att ungdomarna väljer att stanna i utbildningen. Detta är särskilt viktigt i byggbranschen då vi i dagsläget inte utbildar tillräckligt många målare, husbyggare, plattsättare och plåtslagare.

För några år sedan tillsattes en projektgrupp där Byggföretagen, Byggnads och Peabskolan deltog. Där tog man fram ett koncept som därefter leds i projektform av den eminenta Pia Berg.

Projektet har idag lett fram till ett färdigt koncept - iAPL (inkluderande APL). Det är en kvalitetsmärkning där de bästa byggföretagen kan få utnämningen som Godkänt iAPL-företag. Där garanterar man att företaget har fungerande och välutvecklade rutiner kring bemötande och välkomnande av nya i branschen. Företagen har också fungerande policys för att motverka sexuella trakasserier och diskriminering. Givetvis har dessa företag också kollektivavtal/hängavtal.

Under december var Pia tillsammans med filmare för skapa nytt material för projektet. Givetvis lånade vi på Distra ut bygghallen en förmiddag för detta viktiga projekt!

Sprid gärna informationen om iAPL och ställ krav på byggföretag du jobbar med/på att inleda processen att få den fina utnämningen!

Joakim ThörneKommentera