Distra Gymnasium

Intresse-undersökning plåtslagare!

23331039_1743124335712458_802801606340495335_o.jpg

Några röster om det bästa med att vara plåtslagare

Friheten att ofta kunna få påverka sitt eget arbete, möjligheten att få använda sin kreativa och estetiska sida, utsikterna och den friska luften.

Mathilda Klinger Danielsson, 20 år, Stockholm

Att man får jobba både inomhus och utomhus. Får göra allt från början till slut – från planering och genomförande av projektet till att sätta sista slaget. Det är varierande och är man duktig så tjänar man en hel del. Det passar både killar och tjejer även om det inte är lika många tjejer i branschen.

Peter Lundström, 26 år, Luleå

Jag tycker om att man får vara ute mycket och att yrket är kreativt. Man får tänka efter och man blir utmanad på ett positivt sätt. Det är även ganska fritt på det sättet att man får arbeta utan att någon står över axel och kikar.

Matilda Bjurberg, 25 år, Stockholm

Att man får skapa med händerna, det är verkligen ett hantverk och man kan göra på många olika sätt. Ingen dag är den andra lik.

Sebastian Hallin, 25 år, Härnösand

Den absolut största fördelen är frihet, man kan lägga upp dagen som man vill och blir sin egen chef. Det är höga höjder, man kommer bort från folk och får vara uppe på taket med sina kompisar. Det är också givande att se det man har gjort.

John Norberg, 22 år, Stockholm

Det finns jobb och man måste vara bra på handarbete. Jobb kommer fortsätta finnas eftersom man inte kan industrialisera det, man jobbar hela tiden med problemlösning.
Det är fritt och det är nytt varje dag, nya platser och människor. Man är inte kvar så länge på samma ställe och man massproducerar inget.

 Per Magnusson, 24 år, Charlottenberg, Värmland

Hur ser utbildningen ut?

DSC00586.jpg

I dagsläget finns ingen gymnasieskola i Stockholm som utbildar plåtslagare, detta trots att branschen skriker efter arbetskraft. Detta är något vi vill ändra på!

Plåtslagarbranschen vill tillsammans med Distra Gymnasium starta en högkvalitativ plåtslagarutbildning i region Stockholm! Distra står som arrangör för utbildning och står som huvudman.

Distra Gymnasium är en gymnasieskola som redan idag har ett branschrekommenderat Bygg- och anläggningsprogram med cirka 150 elever på programmet. Skolan är belägen i Örnsberg och det går totalt cirka 250 elever på skolan. Skolan har nybyggda lokaler precis vattnet och har nära till både tunnelbana och flera plåtföretag som finns i området.

Vill du veta mer om skolan? Kolla gärna på denna film för mer fakta och har du mer tid över, besök gärna deras digitala Öppet Hus som berättar mer om upplägget på skolan.

Hur fungerar utbildningen?

Gymnasieutbildningen vi på Distra Gymnasium vill starta heter Bygg- och anläggningsprogrammet, inriktning plåtslageri. Utbildningen är en yrkesutbildning och är tre år lång. På programmet läser du ungefär halva tiden vanliga skolämnen som svenska, samhällskunskap och engelska och halva tiden läser du yrkesämnen inom bygg - framförallt plåtslageri.

Skolan har skolförlagd utbildning. Det innebär att skolan har en stor, välutrustad bygghall där du i årskurs 1 får träna grunderna inom yrket. På plats i skolan finns utbildade och legitimerade lärare som ger dig en god grund att stå på. Du behöver inte ha några förkunskaper inom bygg eller plåtslageri innan du söker och börjar på programmet. Vi börjar från början med grunderna!

I årskurs 2 så är blandas undervisning i plåtverkstaden på skolan tillsammans med APL (praktik) på några av våra nära samarbetspartners inom branschen. I och med att det här gymnasieprogrammet är resultatet av ett samarbete mellan plåtbranschen och Distra Gymnasium kan vi garantera riktigt bra APL-platser. Du har minst 15 veckor APL (praktik) och skolan garanterar platsen. Du behöver inte söka APL-plats själv, det gör skolans APL-samordnare som även är med ut första dagen på APLen.

Möjlighet till jobb?

Idag råder det stor brist på plåtslagare. Det märks om du kollar statistiken på hur många som får jobb direkt efter studenten samt hur lönen ser ut. Just nu behöver branschen anställa över 2000 plåtslagare som i dagsläget inte finns. Lönen för en plåtslagare (efter man avlagt yrkesbevis) är på cirka 30 000 kr.

Möjlighet till vidare studier?

På Distra får alla elever möjlighet att läsa till de kurser som behövs för dig som vill plugga vidare efter gymnasiet eller i framtiden. Skolan erbjuder Svenska 2-3 samt Engelska 6 för dig som vill få en grundläggande behörighet till högskola och universitet.

Distra Gymnasium sitter även med flera i ledningsgrupper på tre yrkeshögskolor i Stockholm (Newton, FEI samt Nackademin) och har goda samarbeten med de yrkeshögskolorna som utbildar byggnadsingenjörer, arbetsledare etc. Självklart blir du behörig även till dessa utbildningar om du i framtiden vill studera vidare.

Vilka kurser läser man?

Utbildningen följer den poängplan som är satt av Skolverket gällande Bygg- och anläggningsprogrammet, inriktning plåtslageri.

Läs gärna mer på Skolverkets hemsida på denna länk.

Som programfördjupning erbjuder Distra Gymnasium Entreprenörskap samt CAD1+2. Entreprenörskap är en kurs om eget företagande där du lär dig grunderna i företagande. CAD är kurser där du lär dig göra ritningar med hjälp av dator.

Hur många platser finns det?

Branschen och skolan ämnar att inledningsvis erbjuda åtta platser per årskurs. Var inte orolig över att klassen blir för liten, du kommer ändå ha klasskamrater. Många av dina ämnen läser du tillsammans med de andra eleverna på Byggprogrammets andra inriktningar och tillsammans är ni cirka 16 elever per klass.

Hur söker man?

Tillsammans med Distra Gymnasium söker plåtbranschen nu tillstånd för att få starta programmet år 2022. Om tillståndet beviljas av Skolinspektionen kommer utbildningen bli sökbar via Stockholms antagningssystem Indra/Gyantagningen.

Inloggning och hur man söker kommer din SYV handleda dig i när det är dags för dig.

 Är du intresserad?

DJI_0986.jpg

Fyll gärna i denna intresseanmälan nu! Den är inte bindande utan enbart ett sätt för dig att kunna få mer information när man kan söka utbildningen.

För att vi ska kunna starta utbildningen måste vi genomföra en intresseundersökning -  vi är tacksamma om du kan ta en minut och fylla i den och berätta vad du tycker.

Dina personuppgifter lagras i enlighet med GDPR av Distra Gymnasium. Läs mer på denna länk om personuppgiftslagringen.

DSC07984.jpg

Om huvudmannen

Distra Gymnasium är en gymnasieskola som drivs av Distra Utbildningscenter AB (organisationsnummer 556606-4209). Skolan är en fristående skola (friskola).

Skolan tillhör ingen stor utbildningskoncern utan ägs och drivs av Peter Lindqvist och Joakim Thörne. Peter har rollen skolchef och Joakim rollen som rektor. Båda är legitimerade lärare och gått rektorsprogrammet.

Skolan är inne på sitt tionde verksamhetsår och har varit branschrekommenderade av BYN sedan 2016. Skolan leder i dagsläget byggbranschens utbildningsråd (BBURS) och det regionala programrådet.

Skolenheten finns på Instrumentvägen 45 dit den flyttade i januari/februari 2021.