Yrkeshögskolor - så här söker du!

Yrkeshögskolor - vilken fantastisk utbildningsform! Vår erfarenhet säger dock att extremt få ungdomar i ålder 16-19 år vet vad det är och vad skillnaden mellan universitet/högskola och yrkeshögskola är. Här har både skolor och myndigheter ett stort utvecklingsområde att ta tag i.

Vi på Distra tror STENHÅRT på yrkeshögskolor - speciellt för elever som kommer från yrkesprogrammen. Steget från vår utbildningsform (som är branschnära) till yrkeshögskolan är för många elever sömlös och hakar tag precis rätt gällande kunskapsnivå och upplägg.

Vi har därför vecka 9 haft en dag där 6 (!) yrkeshögskolor kom och inspirerade våra elever. Det var enormt kul att få höra alla elever prata om föreläsningarna efteråt och hur många som hade fått sina ögon öppnade av föreläsarna.

Vi vill rikta ett stort tack till Anders Toren (FEI Företagsekonomiska Institutet), Newton Utbildningar, Nackademin, Hermods Yrkeshögskola, Hyper Island och Frans Schartaus Handelsinstitut för att ni alla kom.

Att söka till yrkeshögskolor i Sverige är relativt enkelt och kan göras på följande sätt:

  1. Välj ut en eller flera yrkeshögskolor som erbjuder utbildningar inom ditt intresseområde. Använd gärna https://www.yrkeshogskolan.se

  2. Läs igenom utbildningsbeskrivningen noggrant och se till att du uppfyller de krav som ställs för att bli antagen till utbildningen.

  3. Ansökan skickas direkt till respektive skola - mer information hittar du på deras hemsidor!

  4. Sök efter den utbildning du är intresserad av och lägg till den i din ansökan.

  5. Fyll i din personliga information och lägg till de dokument som krävs, exempelvis gymnasiebetyg eller intyg på arbetslivserfarenhet.

  6. Skicka in din ansökan och vänta på besked från yrkeshögskolan.

  7. Om du blir antagen till utbildningen får du en plats och får möjlighet att tacka ja eller nej till den.

Det är viktigt att tänka på att ansökningstiderna kan variera mellan olika yrkeshögskolor, så se till att du kollar upp när ansökningsperioden för den utbildning du är intresserad av börjar och slutar.

Om du är osäker - kontakta vår SYV Anna Berglund! Du når henne på denna mailadress: anna.berglund@edu.distra.se