Digital kompetens - vad är det?

Som rektor över en skola som har Bygg- och anläggningsprogrammet (byggprogrammet) och Försäljnings- och serviceprogrammet (handelsprogrammet) i Stockholm jobbar vi alltid med att utbildningarna ska möta branschens krav. Ofta nämns begreppet att eleverna ska ha en god "digital kompetens" - men vad innebär det? I möte med branscherna har vi försökt konkretisera det och förstå uttrycket ur branschens perspektiv.

Vad säger företagen då? Jo - företagen upplever att eleverna har MYCKET hög teknisk kompetens i hur digitala system och plattformar fungerar - men är mycket svaga i HUR man vänder dem ur ett företagarperspektiv.

Digital kompetens - om våra företag får önska - ska handla om hur man målgruppsanpassat språket i den digitala världen. Digital kompetens handlar till stor del om att lära sig kommunikationsstragier, målgruppsanpassat språk samt strategier i hur man använder plattformarna - inte att förmedla tekniska kunskaper.

Många företag efterfrågar även efter en ökad kunskap hos framtida arbetskraft i att framställa content i form av bilder och filmer. Därför erbjuder vi på både Bygg- och anläggningsprogrammet kursen Fotografisk bild 1 som färgas mot programmålen.

Så kul - och vet ni vad? Nästa vecka börjar just kursen Fotografisk bild 1 med 12 deltagare. Ska bli så kul att få följa er bilder!

Joakim ThörneKommentera