Branschen samlas hos Distra

Som Stockholms ENDA certifierade Handelsprogram och Försäljningsprogram så har vi ett ansvar: att sammankalla och leda Stockholms regionala programråd.

Men vad är ett programråd? Det är ett möte där vi på Distra bjuder in Skolverket, Arbetsförmedlingen, StorSTHLM, ALLA gymnasieskolor i Stockholm som har programmet och stora företag att få vara med och påverka hur vi ska utforma utbildningen så att våra elever blir så anställningsbara som möjligt.

Denna gång så fick vi en inspirerande inblick i hur Skolverket jobbar med programmet och dess framtid. Nu väntar en större förändringar i kursplaner som går ut på remiss ut tidigt januari. Alla lärare på Distra är inbjudna att kommentera och delge sina tankar kring arbetet - kul! Regionala programrådet under våren kommer bli ett forum där frågan lyfts igen.

Vi hade även Jysk Sverige och Pressbyrån på plats som berättade om sina erfarenheter kring att ta emot gymnasieelever. Kul att få höra så många framgångssagor där elever får jobb efter avslutad praktik.

Tillsammans diskuterade vi även begreppet “digital kompetens”. Vad innebär det i handeln? Företagen var eniga i att den digitala kompetensen i hur man använder appar etc finns redan - men att elever behöver träna mer på hur man uttrycker sig professionellt i sociala medier när man är representant för ett företag. Vi som skola tar med oss denna önskan tillbaka till skolorna.

Tack alla som kunde delta och stort tack till Fryshuset Gymnasium och Skärgårdsgymnasiet som var med i programrådet.

Joakim ThörneKommentera